joi, 20 iunie 2019

Bigiolush: Copilarie, adolescenta, pasiuni, studii.

Copilarie, adolescenta, pasiuni, studii.

Salut, sper sa nu arunce nimeni dispozitivul peste geam sau cel putin sa nu incerce sa-l desfaca cu furculita sa vada cine a turnat randuri aici. :))

Da, asa cum am zis, ma numesc Mihail asa si am fost botezat, dar de cand inca nu eram planificat, Tata o tot ruga pe Mama ca dupa doua fete sa-i daruiasca si un Bigiolush, adica pe mine. Deci, numele imi era pe atunci Bigiolush chiar daca inca nu ma adusese barza. Si iata ca intr-un inceput de primavara, pe 2 Martie, am aparut si eu chiar de ziua sefului fostei Uniuni Sovietice, Mihail Gorbaciov, in numele caruia am primit si eu numele de Mihail. Daca tot am pomenit mai devreme de Uniunea Sovietica, imi aminteste si de copilaria mea si a prietenilor mei, care mie mi se pare ca a fost foarte interesanta si mult mai naturala, decat ale multora care-si traiesc copilaria in ziua de azi sau cei care s-au trezit cu tehnologia in mana.
Chiar analizand fiecare zi din care mi-o amintesc e tot mai interesant sa ma gandesc la acea perioada din anii '90, '91 cand aveam deja cativa anisori. Pe atunci Republica Moldova sau Basarabia isi castiga independenta si imi amintesc de precesul de schimbare a banilor din cupoane rusesti in valuta noua, leul moldovenesc, acea perioada a fost pentru multe familii un colaps total, deoarece multi dintre parintii si buneii nostri aveau saci cu bani stransi si se tot gandeau pe ce sa-i cheltuie, dar nu au reusit sa-i mai cheltuie pe multe pentru ca conversia intre valute a fost facuta cu cap si doar in favoarea statului dar nu si a cetatenilor. Imi amintesc ca erau perioade cand se vindea paine la portie si in dependenta de cati membri erau in familie, iar cozile erau de zeci de metri si uneori te puteai duce acasa fara paine pentru ca asa era sistemul.


Trecand rapid cu gandul pe la gradinita, imi amintesc ca nu-mi placea sa dorm la amiaza si doar ma prefaceam ca dorm, urmarind si aseptand educatoarea sa plece din sala care la randul ei astepta sa adormim, si nu reusea sa inchida bine usa, ca eu si saream de pe Раскладушка, intreband pe unul pe altul dormi sau te prefaci? :)) Imi amintesc cum fugeam de la gradinita in unele zile si hoinaream pe strazi fara sa-mi pese de nimic, cu toate ca stiam ce lectie ma astepta seara acasa. :) Tot acolo imi amintesc ca nu-mi placea laptele si cand ne asezam la masa toti care nu doream sa bem lapte il dadeam unui coleg care il adora si poate ca ii prindea bine acel lapte din gradinita, ca la cate kg aveam noi cei care nu iubeam laptele el ne intrecea cu mult. :))
Ramanand la gradinita - in general mi-a lasat amintiri interesante de neuitat, am invatat de toate in perioada aceea cand tocmai era o perioada de tranzitie atat in sistemul de guvernare cat si de bani, uneori poate ca si severitatea educatoarelor a influentat intr-un mod oarecare si cand le combin pe toate imi aminteste de acel lapte pe care nu-l iubeam. :))
Matineele si acele serbari la diverse sarbatori din an nu prea imi placea sa particip dar impins din urma ieseam si recitam poezii sau cantam in grup ceea ce mi-a lasat un gust mai dulce din cate imi vine in minte cand ma gandesc la gradinita. Oricum, mereu pus pe shotii inca din acea perioada nu eram foarte iubit de catre educatoare si nici eu nu le prea iubeam ca din privirile mele incruntate isi puteau da seama, probabil nu le-a mai privit nimeni ca mine in toata activitatea lor. :))

Terminand cu gradinita si incepand scoala - credeam ca va fi ceva mai multa libertate dar nu era sa fie, dupa scoala trebuia sa vii acasa si sa-ti faci lectiile, lucru ce se intampla rar de tot. Locuind la bloc eram mereu inconjurat de multa lume, sunt acele timpuri cand luminile erau aprinse la fiecare fereastra iar curtile afara erau pline cu fete si baieti jucausi cu totii fiind pusi pe glume. Si an de an fiecare anotimp isi lasa cate o amprenta noua, una mai interesanta ca alta , toate fiind de neuitat si traite la intensitate maxima de-a lungul copilariei mele si ale prietenilor mei, pentru ca fara ei nu stiu cum ar fi fost copilaria mea.
De ce fara ei, pentru ca unii din ei aveau inclinatie spre lucruri bune iar altii invatau lucruri mai putin sanatoase si daca asa e firea omeneasca sa se incline mai usor spre stricaciune, partea asta era cea mai interesanta pentru mine si restul care alegeam sa facem glume si sa ne distram mai necuviincios sa zic asa. :)
Asa incepeam sa aruncam baloane pline cu apa de pe acoperis in oameni, sa legam sarme din copac in copac cand era seara afara pentru ca lumea sa se impiedice, sau lucruri periculoase ca aruncatul petardelor sau ca confectionatul exploziilor din carbura de calciu altfel zis karbit. Si multe alte nebunii copilaresti.

Copilaria a fost una interesanta, plina de emotii pozitive dar si mai putin, de ce? Pentru ca a fost pe alocuri foarte periculoasa si riscanta, diverse jocuri si activitati care nu ar trebui sa se practice in general noi le practicam in fiecare zi.
Astfel organizam lupte cu pietre, ne bateam cu grupurile de copii din blocurile vecine, asa zisul "boi cu pietre". :))
Eram numit ochitorul, se pare ca ii nimeream prea des in cap pe multi. Cand imi amintesc cate probleme aveau ai mei cu mine si de cate ori ziceam ca gata ma las de rau, a doua zi incercam o alta aruncare. :))

Jocurile practicate erau: tzurka, pekari, impuscatul cu plunki (carlige), fotbalul, in zemlea cu cutitele, udatul cu apa, mascarea in ninja, si multe altelea care nu-mi vin acum dupa denumirea care le ziceam pe atunci. :))

Erau interesante momentele cand era vremea serialelor la TV si cum era o perioada nu prea pufoasa pentru toata lumea, si nu toti isi permiteau un TV in culori, se strangeau toti la cineva care avea unul, si cele mai bune momente sunt acelea cand tot intra lume si intra dar nu mai este loc in camera si cineva este de acord sa stea intr-un picior doar ca sa se uite la un film in culori. :))

Ca sa raman inca ancorat in acele timpuri, imi amintesc cum telenovelele aveau o influenta foarte mare aspura celor care le priveau, iar fetele se visau acele actrite din filme. Eu am crescut printre fete ca sa zic asa, surorile mele, si incepand de la etajul 1 pana la 5 erau cel putin cate 2 fete pe etaj. De varsta mea le aveam pe Taniusha si Olguta. Erau vecinele mele pe coridor. Iubitele mele sa le zic asa. Tare le mai iubeam eu pe dansele, stii tu, ca copiii. Nu stiam pe care sa o aleg, si pana la urma tot singur sunt inca. Ca veni vorba de iubire, iti zic mai multe in acest articol. :))

Daca vine vorba de pasiuni - In general imi place muzica buna, lectura putina dar sanatoasa si folositoare, calatoriile aventuroase, pescuitul in zile insorite cand nu prea prinzi peste si ca sa vezi cum se vede mancarea pentru pesti te bagi in apa si te prefaci ca esti peste tragand de momeala. :))

Studiile mele sunt cele de 9 clase - pe urma am trecut pe la scoala profesionala unde am petrecut 4 ani invatand profesia de tehnician mecanic si totodata luptam pentru diploma de BAC, dupa care am mers pe la ULIM unde incepusem facultatea de - Relații Internaționale cu specialitate Politologie - Istorie. Cred ca in primele 3 luni am invatat atat de multe despre politica si istorie ca la un moment dat ajungeam noaptea si aveam cosmaruri - cred ca acesta a fost si motivul care m-a facut sa abandonez. :))
Oricum, politologia nu era ceva care sa ma impresioneze, simteam eu ca tot tot mai mare era atractia catre computere, internet, saituri, programe, tehnologie, cum sunt construite, de ce asa si nu altfel. Si ca sa gasesc raspunsul a inceput aventura, si din 2004-2005 am cazut in acest sistem care pana la urma pare ca a captat atentia intregii omeniri.
Oricum, daca e sa fac o concluzie in tot ceea ce inseamna scoala, studii, universitate, diplome - vreau sa zic ca oamenii care sunt buni nu au nevoie de o diploma in viata. Daca intelegi ce vreau sa zic, e bine, daca nu intelegi, incerc sa fiu mai explicit - oamenii cu adevarat buni nu au nevoie de diplome, cei care stiu ce au de facut, care-si stiu treaba, nu au nevoie de diplome, si foarte multi dintre acestia sunt cautati, ei au devenit buni ori ca au invatat de la cineva sau fie ca au trecut pe la facultate si au luat cate ceva de acolo. Sa stii ca cei care sunt buni in ceea ce fac si nu au o diploma ei au simtit ca nu trebuie sa urmeze acele reguli din acele institutii, indiferent despre ce domeniu este vorba, au intrat intr-un sector au iesit de acolo cu anumite cunostiinte, prin practica lor si-au dezvoltat propriul lor sistem care nu necesita o diploma.
Acum nu e ca as descuraja obtinerea diplomelor, ba din contra obtine cat mai multe, chiar te sfatui sa faci cat mai multe facultati sau cel putin sa treci pe la cat de multe poti. Ai putea fi si un simplu spectator dar cel putin sa pleci de acolo cu careva instrumente utile cu ajutorul carora sa poti dezvolta ceea ce va fi la mare cautare. :)
Poti obtine diplome ca sa fii impacat cu tine intr-un fel sau altul, sau le poti obtine pentru cei care te impun, te poti integra in societate,te poti angaja cu o diploma, iti intemeiezi o familie, dupa care ai un trai linistit si toata lumea este impacata si fericita.
Dar, daca e sa devii bun, atunci trebuie sa sari sau sa depasesti nivelul de diploma, obtine-o dar nu uita ca trebuie sa fii mai bun ca ea! :)

Motto-ul dupa care ma conduc in viata.
Ca atare eu de fire sunt visator, si probabil visele mele au fost mereu ghidul meu in viata dupa care m-am condus, tot ele m-au tinut mereu in priza si mi-au dat un impuls, sa fiu curajos si sa merg mai departe. Deci, cei care sunt nascuti in prima luna din primavara, sau cel putin sunt in zodia pestilor, ce este considerata una dintre cele mai visatoare din horoscop, pot confirma si se pot bucura pe deplin de aceste calitati. Daca tot veni vorba de horoscop, nu zic ca cred cu tarie in el dar nici nu il pot ignora, deoarece cu totii suntem parte din acest univers frumos, imens si misterios. Si daca e sa ne gandim bine, pana la urma tot este o legatura intre noi si universul din care facem parte, fie ca vrem, fie ca nu vrem. :)

Domeniul de activitate este legat de IT si aici intra mult studiu pentru diverse ramuri, precum ar fi bursa, criptomonedele, dar ceea in ce investesc mai mult timp sunt lucrul cu site-urile web, teme pentru CMS-uri, serverele web, aplicatiile mobile, asistenta tehnica, cursuri.
Provocarile cele mai mari in acest domeniu de activitate sunt in fiecare zi pentru ca trebuie sa tii pasul cu tot ce se intampla si mai ales cu tehnologia care se dezvolta foarte rapid si daca scapi ceva din vedere risti sa ramai in urma, ceea ce nu se permite. Altfel zis, nu prea sunt recomandate vacantele daca ai un business in acest domeniu pentru ca concurentii te pot intrece. :)

Una dintre cele mai mari satisfactii ale mele in tot ceea ce fac este ca la orice alt mester care atunci cand termina o lucrare, el se aseaza putin deoparte si priveste cu multumire la ce a iesit si mai ales daca lucrarea este dedicata in totalitate vre-o unui client atunci bucuria se inmulteste si creste mai mult cand iti vezi clientul multumit si fericit. Inspir, expir adanc si ma bucur ca cineva se bucura si ca am putut face pe cineva sa fie multumit.

Zilele cand nu meditez decurg rapid dar atunci cand mai si meditez pot zice ca foarte rapid. :) Ca la oricine, sunt zile obisnuite de lucru, 8-10 ore la computer, seara plimbari, sport, muzica, filme - adica putina distractie in care poate intra si un paharut de vin anti-radiatie, dupa care a doua zi din nou. :)

Motivatia mea zi de zi este sa aflu cine sunt cu adevarat, daca am fost azi mai bun ca ieri in ceea ce fac si sa vad daca am atins ceea ce vine din interior. Dorintele si visele fac parte din motivatia mea. Zilnic apar noi sentimente si se deschid alte stari interioare care nu ma lasa, si imi dau tarcoale pana le vad stabilite.

De fiecare data cand ma gandesc la viitor imi vine in minte ca nu stiu nimic si ca trebuie sa invat multe pentru a face fata oricarui test. Dar totodata parca as fi dispus pentru orice si pregatit pentru mai multe cariere. Oricum, un viitor profesional oricine isi doreste sa aiba, dar inainte de toate trebuie sa fii bun la ceea ce doresti sa oferi, si asta implica studiu si munca dar si a iubi ceea ce faci pentru ca fara aceasta iubire nu poti reusi multe. In concluzie, profesionalismul va fi acolo unde se depunde mai multa atentie, unde este mai multa dragoste si satisfactia e mai mare.

Precum inoata pestele in apa si este dispus sa inoate oriunde este apa si gaseste ceva de mancare, asa sunt si eu deschis pentru orice imi va rezerva viata sau existenta. In general sunt multe tipuri de afaceri si colaborari din diverse domenii de activitate care ma atrag. Stii cum se zice ca Moldoveanul este universal cand vine vorba de lucru. Deci, in acest sens, si eu am facut multe in viata mea, am fost in europa si am vazut cum se fac banii acolo. In general, imi place foarte mult sa calatoresc si sa invat despre diverse nationalitati, care sunt traditiile lor si care le este educatia, cu alte cuvinte un schimb de cultura. Si din moment ce nu sunt casatorit de ce sa nu incep un astfel de tur prin lume, poate mi-ar ajuta sa-mi gasesc si eu perechea. Un tip de calatorie ce se bazeaza pe voluntariat.
Sunt mai multe site-uri prin care poti gasi diverse gazde in diferite parti ale lumii care au nevoie de ajutor in gospodariile lor, in schimbul a 5 ore de lucru cinstit in fiecare zi 5 zile pe saptamana, primesti mancare si un loc de dormit gratis. Astfel cheltuielile din partea ta sunt doar pe bilete si vize daca e nevoie pentru vre-o tara oarecare, deci in acest mod poti calatori oriunde in lume platindu-ti doar biletele de calatorie. Avantajele acestui tip de calatorie bazat pe voluntariat sunt multe: invatarea limbii din tara curenta, schimbul de cultura, invatarea anumitor tipuri de afaceri conduse in acele locuri, cum se dezvolta altii, cunostiinte cu diverse persoane si metode de ati face prieteni in intreaga lume pe cale naturala. Site-uri: workaway.info.

De obicei imi place riscul, iar unul dintre riscuri mi le asumasem atunci cand am incercat sa ma auto-tratez fara prescriptie medicala. Cea mai mare greseala pe care mi-o amintesc acum este ca fiind acea greseala care m-a facut sa ma joc de-a doctorul cu mine insumi, incercam sa ma auto-tratez si gresisem doza de medicamente, iar asa ceva poate sa fie fatal, lucru ce nu se permite, si se stie bine la ce duce supradoza de medicamente. De atunci am invatat ca ceea ce stiu - stiu, iar ceea ce nu stiu nu stiu si atat. Si ca nu se poate de riscat pe toate planurile sau directiile.
O alta greseala mare din care am invatat ca nu trebuie sa te joci cu dragostea si cu sentimentele nimanui - e atunci cand i-am propus unei domnisoare sa ne intalnim si aproape ca am cerut-o de sotie de la parintii ei, pacalindu-ma atat pe mine cat si pe ei in sensul crezand ca o iubesc, din cate se pare m-am inselat ca o iubeam sau cel putin mi-am dat seama la timp ca nu puteam continua impreuna pentru ca nu era acea compatibiliate de care este nevoie intr-un cuplu, se intampla acest lucru prin 2009-2010 sau pe cand aveam vre-o 25 de ani, vazand ca am dat-o in bara cu asa ceva, de atunci am lasat-o mai usurel pe tema asta.
Sunt multe alte greseli facute dar cred ca timpul nu ne permite pentru mai multe povestiri.
In general cred ca e natural sa gresesti insa la limita posibilitatilor, si tot ce este important e chiar acel moment cand comiti greseala e sa fii constient de ceea ce faci si cel mai interesant e sa nu repeti din nou aceeasi greseala.
E bine ca in fiecare moment sa fim veseli si orice fapta facuta trebuie sa fie infaptuita in veselie si cu siguranta nu putem gresi facand ceva atunci cand suntem veseli, daca te intristezi la sigur nu e bine sa faci acel lucru, cel putin asa ma gandesc eu. Era o vorba "daca vrei sa fii om nu cere sa fii perfect", tot aici se poate de adaugat ca tot prin ce gresim e un mod usor de a ne afla cine suntem, stii acea descoperire a fiintei omenesti despre care se tot discuta in ultimul timp. :)

Totul a jucat un rol important in viata mea, incepand cu gradinita, scoala, parintii, surorile, prietenii. Insa persoana care m-a influentat cel mai mult a fost bunelul meu. Pana la 18 ani aproape toate verile le petreceam la bunei la tara, am avut un bunel care era foarte calm si echilibrat, nu era tare vorbaret, dar cand il intrebam diverse, mereu ma uimea ceea ce avea sa aud, aveam mereu ceva de invatat si pot zice ca el e cel care mi-a dat un ghiont sau m-a impins sa invat diverse lucruri precum ar fi munca fizica necesara zi de zi pana la acele lectii de viata cu care se confrunta orice familie. Imi amintesc ca il intrebam, bunele: cum vrei sa fiu eu? Si imi zicea ca sa fiu mereu calm, cat mai natural si sa fiu om cu oamenii si sa-i accept asa cum sunt ei. Tot el m-a inspirat sa citesc si altceva decat se dadea la scoala.
Desigur ca pe parcurs au fost multe surse din care am primit diverse lectii si daca e sa ne gandim toate au legatura intre ele, deci, cam cu toti oamenii cu care te intalnesti zi de zi ai ceva de invatat de la fiecare, doar daca vrei sa o faci, si sa nu fii impus fortat, stii acel moment cand iti place ceea ce face cineva sau acele calitati unice ale fiecaruia dintre noi, stii cum se zice ca nici frunzele pe copaci nu sunt identice. In concluzie, ceea ce cred in general despre lectii e ca oricate nu ar fi ele pe parcursul vietii, totusi acele lectii date in copilarie/adolescenta pot influenta foarte mult persoana. Cu toate ca efectul sau rezultatul acelor lectii poate vebi mai tarziu, e ca o semanatura care da roade putin mai tarziu. Deci, toate lectiile vor da rod la un moment dat.

Cateva ganduri despre tinerii din Republica Moldova la momentul de fata.
Uneori nici nu stiu ce sa zic, cred ca este un subiect destul de interesant ce trebuie impartit in doua bucati, pentru ca este vorba de tineri iar tinerii pot fi impartiti pe mai multe categorii din lipsa de timp putem lua doar doua categorii, cele mai des intalnite.

Prima categorie ar fi acei tineri care sunt constienti de ce se intampla in jurul lor si cred ca fiecare dintre ei poate spune o poveste la intrebarea asta si este mult de vorbit pe tema asta. Multi din cei pe care ii cunosc se lupta cu o stare de stres si neliniste pentru ca nu se simt in siguranta in ceea ce priveste viitorul in tara din punct de vedere economic, majoritatea nu gasesc acea stabilitate financiara pentru a-si putea asigura un venit stabil luna de luna, an de an care sa permita un trai decent, de aceea multi nu prea isi iau avant sa se casatoresca si sa formeze familii aici pe loc, cel putin daca nu sunt fortati, dar chiar daca sunt fortati sa se casatoressca oricum pleaca peste hotare ambii sau cel putin unul din ei. Atunci cand discutam intre noi, intra mereu tema cu acele locuri de munca fie ca nu sunt, fie ca sunt prost platite si mai ales pentru timpurile din ziua de azi, suntem cu totii influentati de diverse comoditati care apar zi de zi, toti isi doresc sa aiba parte de ele si sa traiasca ca intr-un vis.
Solutionarea la acest tip de problema e foarte simpla, sa aibe tinerii ocupatie si sa fie multumiti de ea atat pe plan financiar cat si pe plan sentimental sau moral.
"Cum vad eu ca stau lucrurile ar fi cam asa: tinerii viseaza la lucruri marete (asta e bine), insa la moment nu este valid si pentru Republica Moldova, suntem in curs de dezvoltare si trebuie sa intelegem acest lucru, fie ca este vorba de mentalitate fie ca e vorba de economie, politicieni sau sitemul de invatamant totul este in curs de dezvoltare. Pot adauga ca acest proces poate fi valabil in intreaga lume insa la toti e pe diverse niveluri."

In a doua categorie poate fi vorba despre acei tineri care cad prada drogurilor, alcoolului, jocurilor de noroc, si diverse acte care nu sunt destul de sanatoase. Aici e putin mai complicat fata de prima categorie, pentru ca cu astfel de tineri este mult de lucru. Solutia la problema asta ar fi intai depistarea motivului sau a motivelor in urma carora s-a ajuns la acest tip de manifest si desigur ca odata ce a fost depistat motivul trebuie sa se lucreze cu fiecare in parte.
Drogurile , tigările , alcoolul reprezintă pentru unii tineri , posibilitatea de a scăpa de realitate și de diversele probleme cu care ei se confrută în fiecare zi.
Pot fi diverse probleme sau aspecte emoționale, interioare , motivul principal din cauza cărora tinerii recurg la droguri , țigări și la alte astfel de vicii provine din influentarea de catre altii sau evadarea din realitatea in care traieste fiecare dintre ei, la multi exista acele conflicte dintre caractere adica dintre parinti si copii, copii cresc caracterele se schimba, iar parintii uita ca si ei la randul lor au trecut prin astfel de etape.

Multi tineri pleaca dar asta nu e o problema, se pare ca e la moda. Trebuie de inteles ca R.M este in curs de dezoltare si este nevoie de resurse pentru a o creste, e bine sa se aduca resurse in tara din afara. Problema mai grava e ca unii nu doresc sa se mai intoarca inapoi. Cred ca majoritatea pleaca pentru ca sunt atrasi de salariile mai decente din afara si nivelul de trai. Si nu e nevoie de multa convingere ca sa te decizi sa pleci in afara, este destul ca tanarul sa plece doar o singura data, fie in vacanta fie in vizita sau la studii, pentru ca sa-si dea seama sau pentru a vedea diferenta dintre R.M si alte tari. Dar mai sunt si tineri care accepta sa se intoarca in R.M pentru a pune in practica ceea ce au invatat prin alte parti, sau cel putin unii din ei incearca sa deschida diverse activitati. Ne mandrim cu ei si ii intelegem pe cei care aleg o viata in afara.

Si eu plec, ma intorc, iarasi plec si iarasi ma intorc, cred ca sunt influentat si eu de diverse lucruri, sau pot sa zic asa: daca nu ai un plan bine pus la punc cu tine insuti atunci te lasi purtat de val si astepti ca altii sa decida pentru tine. Stii, si eu ca pestele in apa daca nu inot impotriva apei atunci te duce unde vrea ea. Nu stiu, de fiecare data cand plec pot zice ca e acelasi lucru, ca sa fac o comparatie ar fi ceva de genul: ma aflu intr-o apa larga cu de toate dar parca e straina apa, nu o cunosc si nu-mi place sa ma prefac ca ma simt bine intr-un loc strain. Acasa cand revin e ceva de genul: ma aflu intr-un acvariu nu tare mare cu putinele lucruri aflate in el dar care are iti da senzatia ca totul este al tau.

Din cate am experimentat eu cu cei din afara e ca majoritatea stiu de R.M iar daca nu stiu atunci cand le zici ca se afla intre Romania si Ucraina dau din cap intelegand nivelul modest de trai. Ca persoane in general ne considera muncitori si sinceri. La nivel de tara ne dau de inteles ca suntem cu mult in urma lor dar nu in sens rau, doar ca este drum de parcurs pentru a depasi diverse situatii pe diferite planuri de la noi.

Orice tanar e nevoie sa se echipeze cu multa rabdare pentru a porni la drum, cred ca trebuie sa se bucure si sa ia in calcul ca este tanar si sa profite la maxim de aceasta etapa a tineretii, e atunci cand poti invata multe, poti face multe, esti energic si deschis la multe lucruri. In limita posibilitatii desigur, nu trebuie de exagerat. Avand in vedere ca oamenii sunt diversi, principalele calitati ar fi comunicarea, intelegerea, bunul simt, ajutarea reciproca, echiparea cu multa rabdare si pe deasupra se poate de presurat multa iubire si veselie pentru ca e foarte important sa ai pe cineva langa tine atunci cand dintr-o situatia tensionata ti-o poate transforma intr-una vesela.

Cateva randuri despre politica, ei bine, daca vine vorba de politica nu vreau sa ne murdarim tare, se stie ca politica de la noi din tara este una nu tare curata. Oricum, cred ca este nevoie de tineri capabili si sunt sigur ca avem multi tineri in tara care ar putea sa faca curat in urma la tot ce a fost si este, sunt sigur ca exista multi tineri care ar face treaba buna pe diverse ramuri. Trebuie o gandire noua e obligatoriu de una noua, implicarea in politica prevede multa pricepere si tarie de caracter.

Nu sunt la curent cine si cu ce fel de probleme se confrunta in ceea ce priveste implicarea in politica. Insa, precum se stie, fiecare partid politic are o mica armata sa zic asa, daca nu o ai e greu sa ii dobori pe cei care fac murdarie. Multi poate nici nu doresc sa se implice in politica de la noi pentru ca ei inteleg ca din moment ce te implici in politica trebuie sa fii constient de mai multe lucruri ce trebuie tratate cu seriozitate, unul din ele ar fi sa fii un luptator cu adevarat pana la urma si sa-ti mentii calea si valorile pentru care vrei sa lupti, un alt lucru de care trebuie sa fie constienti toti cei care se implica in politica este acel moment in care oricand poti sa fii atras de partea adversarilor tai, si asta ar insemna ca te vinzi sau te predai, ceea ce multi inteleg si nu se apuca sa mearga pe aceste cai. Poate fi vorba de frica, acea frica de ce se poate intampla atunci cand te pui in carca cu partidele ce au in spate acea armata de care ziceam.
In politica in general, e ceva de genul precum in jungla, se aplica legea junglei, cel mai puternic mananca pe cel mai slab sau in viata sub-acvatica pestele mare pe cel mic.
Parerea mea, e ca pentru a depasi aceste bariere sunt doua cai, prima ar fi sa te implici in politica dar cu conditia sa fii linistit si cuminte, iti faci o echipa buna, corecta, si atragi simpatizanti in mod cinstit, dupa care poti iesi sa te lupti cu cei care iti pun piedici.
Precum a castigat 10 milioane de voturi in Italia Beppe Grillo un actor, comedian de televiziune. Care a infiintat partidul Miscarea 5 stele. In timpul campaniei publicitare de vot a facut un tur prin toata Italia cu rulota si a vorbit oamenilor. Cine stie daca dormea in rulota sau la hotel insa oamenii l-au votat pana la urma si a castigat partidul sau majoritatea.
A doua calea ar fi sa te implici rapid avand multa putere care consta in bani cu care ai putea cumpara oamenii si resursele de care este nevoie pentru a te putea impune in fata celor care vor sa te alunge de pe scena. :)

Majoritatea vor o schimbare spre bine dar sunt sceptici in ceea ce priveste actuala guvernare si/sau politicieni. Altii nu vor sa auda prea multe pentru ca zic ei, ceea ce se face la noi in politica este circ total, fie ca politicienii nostri nu stiu a face politica si se invata ca din gradinita facand diverse greseli, fie ca nu le pasa in general de situatia din tara si de cetateni si isi fac de cap netinand cont de consecinte.

Careva ganduri despre o sursa de invatare.
Prima sursa ar fi cea pe viu, si anume ar fi de la persoanele care au o cariere de succes, sau cel putin daca asa se vede prin ochii lumii ca sunt persoane de succes. De ce in primul rand de la oameni? Pentru ca vor spune anumite detalii care sunt cheie, ceea ce nu se gasesc in carti. Stii, din carti se poate de invatat dar de la oameni se poate de luat sau preluat ceea ce deja ei au pus in practica, deci pot fi doua lucruri diverse. Desigur ca al doilea lucru sunt cartile, lectura mereu a fost si va fi sursa tuturor informatiilor. Acum cand traim cele mai interesante vremuri din istorie si ma refer la internet si la distanta de cateva clicuri de ati afisa in fata sute si mii de resurse despre diverse posibilitati de dezvoltare, raman doar puse in aplicare, cred ca ne putem considera cu adevarat fericiti avand atatea comoditati. Oricum, daca te decizi sa intri intr-o afacere, nu ezita sa studiezi pe cei care au facut deja ceea ce urmeaza sa faci tu, si nu ezita sa-i intrebi, sa iei lectii de la cei mai buni, astfel nu vei da gres, te asigur! :)

Educatia antreprenoriala cred ca este foarte importanta pentru toti acei care doresc sa dezvolte anumite afaceri sau livrari de servicii publice. Acestia ar trebui sa studieze cu atentie toate punctele pana la cele mai mici detalii daca vor sa aiba scuccese pe directia in care vor sa se lanseze. Acum nu sunt la curent daca in scoli sau in colegii se mai preda vre-un obiect legat de antreprenoriat insa cred ca este util sa se predea asa tip de obiect. Dar oricum ca recomandare pentru oricine doreste sa se lanseze, este bine sa ia niste cursuri fie ca sunt online pe internet fie ca sunt in stil clasic intr-un cabinet unde poti da intrebari pe viu daca apar si desigur cum am mai spus, multe informatii importante si diverse invataturi care pot fi folosite ca cheie, trebuie luate si invatate de la antreprenori pe viu in viata reala. Acest lucru nu trebuie de ignorat, e mult mai folositor sa discuti o ora cu un antreprenor existent, care cu siguranta iti va povesti din propriile experiente si cu siguranta se invata mai mult si cred ca e si mai natural acest tip de invatatura.

In viziunea mea cred ca inceputul unui business poate fi putin complicat doar pana atunci cand intri in calee. Insa, e clar ca in diverse domenii este divers. Sa zicem ca vrei sa deschizi o mica pizzerie, ceva legat de mancare sau cum am eu obiceiul sa zic ceva pentru stomac, cu siguranta ca venit va fi pentru ca lumea oricand vrea sa manance, dar afland toate etapele de deschidere si toate cerintele impuse atunci majoritatea abandoneaza ideea, pentru ca nu vor batai de cap si le este frica de stres si agitatie.
Multi incep diverse afaceri cu gandul sa se imbogateasca peste noapte. Unele afaceri au nevoie de timp pentru a da rod sau pentru a aduce profit. In general pentru multi poate fi dificil sa dezvolte o afacere din lipsa de fonduri banesti, lipsa experientei, si/sau graba de a avea profit fara cheltuieli si de aici se dezamagesc si renunta la visul lor. Sunt unii antreprenori care spun ca adevaratul succes vine peste mult timp de munca, si ca perseverenta este foarte importanta in orice domeniu in care vrei sa te lansezi. Cand lansezi o afacere trebuie sa uiti de vacante si distractiile care te pot trage in jos. Deci, daca sa formulez ar fi ceva de genul: deschiderea unei afaceri e ca casatoria, trebuie sa devii serios si sa te tii de munca indiferent de domeniul de activitate, trebuie sa muncesti mult pentru a fi cel mai bun. Iar daca nu reusesti sa faci fata pentru ca timpurile si ideile se schimba si cerintele la fel, atunci angajeaza pe cineva mai bun ca tine. Si cu siguranta afacerea va fi prospera.

Cate ceva despre internet.
Pentru multi tineri si nu doar tineri, internetul este conceput ca o distractie, jocuri, filme, muzica, chat si poze cu mesaje de iubire. In timp ce unii se distreaza, altii fac saci cu bani din afacerile de pe internet, prestand diverse servicii sau din vanzarile de produse atat fizice cat si digitale sau electronice/virtuale. Pe internet se poate de dezvoltat orice tip de afacere doresti. Sunt foarte multe posibilitati pentru diverse tipuri de activitati. Dar daca vine vorba sa deschizi o afacere pe internet e bine sa posezi un anumit bagaj de cunostiinte si/sau o experienta cat de cat in domeniul internetului, aici ma refer la aducerea clientilor si vanzarea produselor sau serviciilor ce le oferi. Daca in stilul clasic ai o covrigarie deschisa pe marginea drumului si oamenii vrei nu vrei se opresc sa cumpere un covrigel poti spune ca esti fericit ca nu depui niciun efort pentru a aduce clientii la tine, in timp ce pe internet trebuie sa stii cum sa faci acest lucru cat mai natural posibil si cu bani cati mai putini, sau chiar deloc, pentru ca iarasi poate fi vorba de publicitate iar publicitatea costa si nu esti sigur ca vei acoperi acele cheltuieli dar totodata poate fi cu succes si poti face profit dublu.
Oricum pentru multi internetul poate fi o oportunitate sa-si dezvolte acele tipuri de afaceri pentru care in stil clasic cu un local fizic pot fi necesari foarte multi bani, in timp ce pe internet poti dezvolta afacerea mult visata chiar si avand un buget modest.

Eu cred ca pentru toti exista un viitor decent dar acest lucru poate varia de la tanar la tanar in functie de cerintele fiecaruia, nu toti isi doresc aceleasi lucruri, unii se pot multumi cu salariu si conditiile, altii nu se acomodeaza si cauta altceva plecand pentru mai mult.
Mereu exista sanse, mai ales pentru tineri. Tinerii trebuie sa profite din plin de tineretea lor si sa fie activi. Chiar daca nu reusesc sa-si gaseasca pentru inceput un rost aici in tara, pot merge in afara pentru a acumula in bugetul lor niste resurse atat de bani cat si de cunostiinte, dup care se pot intoarce acasa pentru a produce ceva aici pe loc si a ajuta la dezvoltarea si prosperarea tarii.

Sfaturile mele pentru tine ar fi ca sa aleagi cu atentie si sa afli cu adevarat ce-ti doresti, pentru ca orice este posibil sa faci daca te concentrezi asupra acelui lucru. Sa fii visator si sa visezi ca in acele momente cand erai micut si visai sincer la o jucarie, e acelasi lucru si in viata de matur. :)

Nu ezita sa intrebi sau sa-ti dai cu parerea la ce am turnat aici!
Hai salut si numai bine! :)


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Compunere Vara 2022 :)

La școală cel mai mult iubeam compunerile pentru Vară! Așa că. Felicitări călduroase cu sosirea Verii!  Ce grijulie - nu e nevoie să o căută...