duminică, 28 iulie 2019

Ce este iubirea, dragostea sau placerea?

Wow, ce este iubirea?! Ceea ce toata lumea vrea si cauta, da?
Iubire, dragoste, placere - sa le zicem instrumentele care ne ajuta sa devenim mai impliniti, ne fac sa traim stari dulci si placute - sau care ne deschid multe intrebari pline de mister? :)
In acest articol poti afla ceva cu totul divers, sau poate nu. Vei descoperi singur, dar daca se intampla sa fii din generatia asta mai noua, care tot citeste diverse romane de dragoste sau alte tipuri de informatii legate de iubire, atunci te invit sa iti aloci ceva timp sa vezi si alte idei, pareri, ganduri. Sa stii ca imi place informatia sanatoasa care intr-adevar sa ajute cititorul daca cumva este vre-o unul pe aici. :)
Ne vom axa mai mult pe iubirea dintre doi adulti, barbat si femeie fie ei romantici, fie mai putin romantici, asta cred ca e cea mai cautata, restul tipurilor de iubire sunt lasate la discretia fiecaruia. :)

Hai sa vedem ce putem spune despre iubire? Exista oare asa numita iubire neconditionata? Pot doua fiinte umane sa se iubeasca in acest fel?
Se poate de filozofat mult pe tema asta, dar in linii generale ceea ce s-a inteles e ca noi oamenii  avem nevoi fizice, emotionale, psihice, financiare, sociale pe care incercam sa le implinim.
In acest sens una din cele mai simple metode de a atinge acest scop e sa zicem cuiva "te iubesc". Aceasta asa zisa iubire a devenit cu timpul un fel de instrument pentru a obtine ceea ce ne dorim, si prin simpla repetare a acestor cuvinte - "te iubesc", "sunt indragostit de tine", "nu pot trai fara tine", se deschide poarta catre ceea ce tindem sa obtinem.
Nu se vorbeste cu voce despre regula asta dar ea se practica - tu imi dai asta, eu iti dau aia, si daca tu nu-mi dai asta, eu nu-ti dau aia.



Pentru a satisface aceste nevoie si ca sa nu iasa ca faci o tranzactie, atunci tu spui "te iubesc", ca sa nu faci tranzactii urate de genul, eu iti dau asta tu imi dai aia, atunci acest cuvant de iubire aduce acea estetica si frumusete acestui tip de tranzactie. Altfel spus este poleita cu o dulceata si o aroma emotionala - care se numeste relatie de dragoste. :)
<!--more-->
Pe de alta parte, oamenii nu au curajul sa zica fata in fata despre aceste lucruri, precum ca hai eu iti dau ce ai nevoie si tu da-mi ce am eu nevoie - atunci ar iesi ca si atunci cand stai la masa si mananci nepoliticos, iti sufli nasul sau tragi un vant, nu e placut pentru unii, nu? :)
Toti vor sa manance intr-un mod cat mai frumos si placut. La fel e si cu nevoile fizice, emotionale sau sociale.
De asta "te iubesc" este acea metoda de a indeplini in cel mai placut si mai estetic mod orice lucru care are in vizor o relatie de iubire.
Doar spune ca nu-i adevarat - sa vezi ce-ti fac! :))

Acest nivel al iubirii merge de minune si este de ajuns in relatiile de iubire de acasa - unde oamenii intemeiaza o familie, nasc copii si ii cresc.

Dar daca vei vrea o relatie de iubire care sa va duca pe ambii la un nivel mai superior si chiar la ultimul nivel de unire, atunci poti afla ca e nevoie ca doua vieti sa devina una si aceeasi.

Daca am privi iubirea ca fiind o calitate a noastra nu ca ceva ce poate fi practicat impreuna cu altcineva atunci vom intelege ca orice actiune a noastra urmareste sa ne implineasca o anumita nevoie. Iar daca vom intelege cu certitudine acest lucru la sigur iubirea va creste si mai mult in noi, astfel ne vom transforma intr-o calitate naturala.
In general oamenii isi construiesc relatii intr-un cadru care li se pare confortabil si avantajos, dar totodata se pot pacali singuri. Astfel pot descoperi ca relatiile pe care si le-au construit de dragul convenientelor, confortului si binelui personal sun relatii de iubire.
Nu se pune problema ca iubirea nu ar avea vre-o legatura cu relatiile tale ci doar ca expresia ei este foarte limitata. Indiferent cat de des ti-ai proclama iubirea, daca atunci asteptarile tale si nevoile nu sunt implinite, relatia ta se poate destrama. Cu alte cuvinte relatiile dintre oameni le putem considera niste aranjamente de care sa beneficieze ambii.
In realitate nu exista o iubire neconditionata sau una conditionata. Exista doar conditii exterioare. Daca e sa ne gandim bine, e corect ca iubirea sa fie neconditionata, dar din clipa cand cineva incepe sa ii puna conditii o transforma intr-o tranzactie. Aceasta tranzactie poate fi una convenabila, un aranjament avantajos - dar cu siguranta nu te va implini si nu te va duce intr-o dimensiune mai superioara. Va fi doar o convenienta -  iata de ce iubirea nu este intotdeauna convenabila.
De aceea de cele mai multe ori nu este, pentru ca nu rezista - ca ea sa reziste este nevoie ca tu sa investesti intreaga ta persoana in ea, sa te dedici cu intreaga viata.

Cand te indragostesti cu adevarat poti spune ca nu mai existi - este acel moment cand cazi in iubire. Atunci nu simti nimic decat un simplu lucru - ca ceva se topeste din tine. Si este adevarat ca se prabuseste ceva din tine pentru ca sa poti fuziona cu cealalta persoana.
Astfel poti cadea in doua iubiri diverse fie ca este vorba de a iubi viata ceea ce ar inseamna sa cazi intr-o iubire de tip tranzactie fie ca cazi intr-o iubire de tip poveste de dragoste.

Iubirea de multe ori depinde de circumstantele in care te afli. Actiunile noastre se adapteaza intotdeauna dupa cerintele pe care ni le impun situatiile externe.
Iubirea este o stare launtrica, iar relatia ta cu tine insuti poate fi neconditionata. In timp ce acele acte de iubire exterioara pot deveni plictisitoare, obositoare, si chiar stresante in timp, se intampla acest lucru pentru ca iubirea nu este ceva ce poti sa faci ci ceva ce esti.

Ei bine, hai sa mai dezghetam un pic tema asta cu iubirea.
Este un subiect despre care poate nu ar trebui sa se vorbeasca dar ar trebui trait, facut, sau livrat sa zic asa.
Stii, activand in domeniul IT mai intalnesc clienti care sunt sinceri si povestesc ca dupa ce sau uitat la filme pe anumite saituri pentru adulti li s-a infectat computerul, iar eu la randul meu stii ce le zic? Ca la asa ceva nu se uita dar se face, si incepem a rade. :))
Ei, si raspunsul vine imediat, stii ce zic unii? Zic ca motorul trebuie incalzit inainte de a porni la atac si in asa mod fac unii incalzirea. :))
In fine, treaba asta cu filmele pentru adulti chiar domina intregul internet, si aproape 80% este vorba doar despre asta - poate nu-ti vine sa crezi dar asta este.

Statistica globala arata ca oamenii sunt obsedati mai mult de nevoile sexuale decat orice alta nevoie fizica. Acest lucru nu ar trebui sa ne sperie, asta e ceva natural de indata ce vom privi sexul ca o incercare a celor doi parteneri de a deveni una. Natura se foloseste de acest proces pentru a-si indeplini anumite functii, precum ar fi procrearea si perpetuarea speciei. Atunci cand este vorba de doi -  acea dualitate aspira catre unitate acest manifest natural vine instinctiv, e pentru ca ceea ce a fost candva una a ajuns sa se manifeste prin doua aspecte. Si, in consecinta, acestea aspira in permanenta sa redevina una.
Aceasta aspiratie de a redeveni una poate fi interpretata in multe feluri. De exemplu cand esti tanar si inteligenta iti este deturnata de hormoni, ea se manifesta in principal sub forma sexului. Cand nu mai esti atat de tanar, iar inteligenta iti este deturnata de emotii ea incepe sa se manifeste sub forma iubirii. Atunci cand devii batran si hormonii nu mai sunt activi, ea se manifesta sub forma rugaciunii.
Oricum, trebuie de inteles ca oricat nu ar cauta cei doi parteneri sa se uneasca cu ajutorul corpului, acest sentiment de unitate va fi doar pentru cateva clipe - trebuie sa fii constient ca aceste corpuri sunt mereu doua corpuri separate. Iata de ce sexul nu este altceva decat incercarea a doi parteneri de a deveni una.

Uneori nu ne dam seama, dar putem distinge cum stau lucrurile daca meditam atent asupra lor. Primul lucru ar fi ca intr-adevar sexul implica o stare de placere, atrage doi oameni unul catre celalat - dar ei nu pot atinge starea de unitate, decat, doar pentru acel moment. In consecinta, nimeni nu realizeaza dar se produce urmatorul lucru. Cei doi incearca prin alte metode de a redeveni una, de exemplu: emotiile, intelectul. Incep sa caute un numitor comun intre ei - fie ca le place aceeasi mancare, jocuri, filme, muzica, si altelea. Aici si apare problema ca multi nu-si dau seama ca nici asa nu vor putea deveni una -  e simplu, trebuie sa te bucuri de aspectul polar opus, nu trebuie sa cauti unitatea.

Sexul este ceva natural - el face parte integranta din corpul fizic. Insa sexualitatea este cu totul altceva -  aceasta a fost inventata de oameni, fiind un aspect psihologic. Si problema apare ca atunci cand sexul apare in minte el devine o perversiune. El nu are nimic de-a face cu mintea. El reprezinta un aspect minor al corpului fizic, dar in lumea moderna a devenit ceva urias. Iata de ce in ziua de azi oamenii isi cheltuiesc 90% din energie, fie urmarind asa ceva fie incercand sa evite acest lucru.

Bun, dupa ce se consuma iubirea dupa actul biologic, ce mai fac cei doi romantici? Se intorc spate la spate sau stau incolataciti unul peste altul ca dupa o lupta dintre doi boxeri? :)
Chiar este foarte complex acest sentiment emotional ce poarta denumirea de "iubire", nu?
Rapid o poveste la tema.
Stii genul de barbat care agata intr-o maniera interesanta o femeie singura si frumoasa - femeia sta asezata pe un scaun, el vine si se aseaza langa ea - ea se fereste mai incolo - el insista sa faca cunostiinta, o cuprinde de mijloc si ii intinde o floare, dupa care ii zice ca o iubeste atat de mult incat nu a mai iubit pe nimeni vreodata asa in viata lui.
Femeia il privea atent iar el avand privirea topita - femeia a cedat si cei doi sau lasat prada instinctelor si si-au facut de cap toata noaptea.
Dupa ce noaptea s-a scurs si dimineata a sosit, barbatul a sarit in picioare si a zis ca trebuie sa plece - femeia il intreaba de ce tocmai acum, parca spuneai ca ma iubesti mai mult decat ai iubit vreodata pe cineva. La randul lui barbatul zice, da asa este, dar ma asteapta sotia acasa.

Uneori nu conteaza ca poti cadea prada anumitor stari de iubire - iubirea nu este niciodata un lucru care se intampla intre doi oameni. Ea se manifesta strict in interiorul tau, iar esenta ta interioara nu trebuie sa devina sclava nimanui. Poti incerca sa privesti totul cu iubire iar atunci, intreaga lume ti se va parea frumoasa si o vei iubi in fiecare zi. Netinand cont de faptul ca este un moment placut, un copac, o pietricica, o insecta sau altceva.

Eu personal nu pot insela vre-o fata daca sunt intr-o relatie de iubire cu ea, de felul meu sunt iubitor si foarte sensibil in ceea ce priveste sentimentele mele fata de vre-o oarecare fata care imi trezeste un pic de interes sau emotii placute. :)
Nu stiu daca asta se datoreaza ca asa sunt eu de fire sau ca este efectul copilariei mele ce l-am petrecut printre fete - crescand printre fete am auzit multe lucruri placute si mai putin placute despre intalniri, iubire, relatii cu baietii si poate subconstientul meu a depozitat acolo informatia care mai apoi sa se manifeste intr-un mod oarecare.
Mereu imi repetam in minte ca nu voi fi ca ceilalti si nu voi "obijdui" fetele, dar le voi iubi cu toata puterea mea. :)

Pe la 20 de ani ma intalneam cu o fata de 17 ani, stii tu acea perioada cand hormonii joaca iar intelectul doarme strans. :)
Nu stiu ce fel de iubire era intre noi doi, dar sincer sa-ti zic, nu prea ieseam la intalnire, nu ca nu as fi eu romantic dar parca intelegeam amandoi ca nu are rost sa ne prefacem, asa ca toate intalnirile erau la mine in dormitor. :))
O dragoste trupeasca care nu prea a durat mult, "iubita" mea era tare pofticioasa si aproape in fiecare seara ma dorea, dar eu mai incercam sa fac pauze, stii tu, sa-mi revin. :)
Ei bine, treaba asta cu refuzul nu prea a mers, intr-o zi am depistat ca ma insela cu cineva cunoscut. :))
Sincer sa-ti zic, cand am aflat, nu stiam pe ce lume ma aflu. Parca eram un iepuras care este vanat de 100 de vanatori si nu stie unde sa se ascunda, sau mai bine nu se ivea sa-l fi vazut. :)

Deci, ce vreau sa-ti zic e ca poti cadea in diverse povesti de dragoste, relatiile potrivite - traiestele la intensitate maxima, dai doza de iubire si bucurie si nu te teme ca vei risipi din ele sau ca vei ramane fara ele. Traieste si iubeste la maxim fara nicio limitare.
Atunci cand ai cazut intr-o relatie de iubire nu prea potrivita ti se va parea ca totul se prabuseste. Dar nu uita ca din orice poveste de iubire te poti recupera

Oricum, - tot ce trebuie sa inveti si sa-ti bagi in minte e ca nu trebuie sa uiti ca totul se petrece in interiorul tau. Orice s-ar petrece in relatia ta.

Atunci cand incepi o relatie de iubire iti recomand sa acorzi o deosebita atentie cuvintelor tale si anume, cand iti incepi relatia ta cu cuvintele "te iubesc", fii atent la ceea ce simti atunci cand le rostesti.
Toata lumea le rosteste automat, dar nimeni nu le mai acorda vre-o semnificatie. Deci, fii atent, daca rostesti "te iubesc", si nu inseamna nimic pentru tine, sau cel putin nu este mare lucru, atunci ar fi mai bine sa taci pentru ca acele cuvinte sunt egale cu niste minciuni.

Dar atunci cand tu simti pentru cineva ceva deosebit si ii spui "te iubesc", vei simti ca inima ta va exalta de pasiune si de viata, nu doar de dragul cuvintelor rostite ci pentru ca ele inseamna ceva pentru tine.

Multe relatii de iubire nu tin din cauza multor lucruri. Am putea enumera sute si mii de maruntisuri care duc la acest lucru, dar nu cred ca ne permite timpul. In linii generale ca sa intelegi de ce nu merge in majoritatea relatiilor e ceva de genul -  nu merge pentru ca intotdeauna se injuga un bou si o belea, acum trebuie sa te intrebi ce rol iti revine tie, da? Probabil te intrebi de ce ti-a cazut un partener asa de nepotrivit - ti-a cazut pentru ca asa esti tu, si respectiv celeilalte persoane i-ai cazut tu, ca asa este ea. :) Nu te supara ca ti-o zic, dar, stii de ce ti-a cazut o belea? Pentru ca esti boul si invers. Doar stii ca cei care se aseamana se atrag. :)

Alt maruntis care duce la ruperea relatiei e ca nici unul din cei doi nu pot accepta unicitatea celeilalte persoane. Ambii vor ca celalat sa se schimbe dupa voia lui. Cea mai mare greseala este asta. Ca sa depasesti acest moment trebuie sa il accepti pe celalalt asa cum este si sa nu ii impui vre-un fel de schimbare, trebuie sa intelegi ca fiecare este unic in felul lui, de asta si viata este plina de miscare, daca ar fi totul la fel ar fi o tacere imensa.

Pe urma mai avem o alta manifestare.
Fiecare vrea sa primeasca si sa fie iubit si mai putin sa daruiasca iubire, acest lucru se datoreaza faptului ca fiecare a fost copil si a fost crescut in asa mod, toti cei din jur i-au daruit iubire si diverse lucruri, nu l-au impus sa daruiasca sau sa iubeasca, el doar a primit. De aici vine dorinta cea persistenta, dorinta de a primi mereu ceva, fie iubire, atentie, lucruri. Intelegi de ce apar anumite problemute in unele relatii?
Daca in loc de a cere s-ar schimba dorinta in a darui, cu siguranta ca ambii vor primi foarte mult. :)

In unele cazuri mai este ca barbatul bate cu pumnul in masa si zice ca el e stapanul si femeia la randul ei nu are cum sa se gandeasca si sa accepte egalitatea dintre ei. Acest lucru nu il poate accepta nici chiar daca i s-ar spune cu tarie ca sunt egali atat pe plan fizic ca forta fizica cat si pe plan intelectual ca gandire. Iata de ce acel barbat care se comporta in asa fel, nu poate sa iubeasca o femeie aflata intr-o astfel de stare, iubirea trebuie sa fie impartasita intr-un nivel de egalitate, cand cei doi sunt prieteni.

Sa poti iubi cu pasiune, fara gelozie, fara atasare - daca poti iubi pe partenerul tau atat de mult incat propria sa fericire sa fie ca si a ta, atunci te poti bucura de o iubire adevarata, pura si naturala. Ca sa fac o comparatie - e ceva de genul cand gasesti un catelus singur pe strada si il adapostesti la tine pentru al hrani - iar apoi cand isi gaseste stapanul, alearga catre el cu bucurie, si tu il lasi pentru ca il iubesti cu adevarat, si te bucuri ca si-a gasit stapanul. Pe langa acest lucru, tu te vei umple de bucurie, vei trai clipe minunate pentru ca tu iubesti pe cineva care este fericit/a, chiar daca ar fi cu o alta persoana. In acele clipe inima ta se va deschide atat de larg incat ar putea cuprinde intreaga existenta. :)
Ei bine, poate am exagerat putin cu "intreaga existenta" am putea inlocui cu "intreaga lume". Vezi si tu daca iti convine asa. Ti-am dat ideea, tu iubeste doar! :)

Iubeste si nu mai tine cont de ceea ce a fost, chiar daca e greu sa te gandesti la acest lucru, oricum depune un efort, stii de ce? Intreaga existenta se afla in aceasta clipa - deci, daca ne vom gandi profund la acest indiciu vom intelege ca intreaga actiune cunoaste doar prezentul si nimic altceva - nici trecutul, nici viitorul, doar prezentul!
Despre notiunea de timp vom vorbi intr-un alt articol.
Deci, fiecare clipa o creeaza pe alta acest lucru trebuie inteles bine, bine, ca tablita inmultirii sa zic asa! :)

Devino un maestru in a iubi si nu te impotrivi la nimic - ca sa fac o comparatie, vezi cum soarele lumineaza si incalzeste totul, nu se rusineaza si nu este gelos. :)
Vei zice ca nu te poti compara cu soarele -  desigur ca nu. Dar poti lua lumina si caldura nelimitat, pentru a prelucra si degaja iubirea ta oriunde doresti tu. :)

Mai revin cu alte ganduri pe parcurs - hai salut si doar iubire! :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Compunere Vara 2022 :)

La școală cel mai mult iubeam compunerile pentru Vară! Așa că. Felicitări călduroase cu sosirea Verii!  Ce grijulie - nu e nevoie să o căută...