duminică, 4 august 2019

Experienta ta - un mister sau o concluzie?

Salut! :)
Toata experienta de pana acum ramane un mister sau ar exista o concluzie totusi?
Multi oameni cand se plictisesc isi pun aceasta intrebare. Nu este oare indeajuns procesul vietii atunci cand apare aceasta intrebare in gandurile noastre?
Raspunsul la intrebarea asta - este atat de diversificat si inteles in diverse moduri si concepte, incat ai zice ca cati oameni atatea mistere sau concluzii! :)

Bun, intai de toate, apare aceasta intrebare pe fundalul unei plictiseli sau in acele momente de iluminare? Si mai mult, ce este omul ca sa-si puna aceasta intrebare?

Analizand profund existenta omului vom descoperi ca omul este parte a planetei si mai exact este o mica recolta al acestui pamant, iar daca vom privi lucrurile de sus si la dimensiune mare vom observa ca aceasta mica extensie care se misca de colo colo se tot pretinde ca e cineva si se da mare si tare. Dat fiind faptul ca omul este parte din planeta, atunci cand ceva i se intampla planetei i se intampla si lui intr-o maniera mai mult sau mai putin subtila.
Tot asa si cu planeta, ea ca face parte dintr-un corp mai mare care este sistemul nostru solar - tot ce i se intapla sistemului, i se intampla si planetei. Daca vom privi si mai departe vom intelege ca sistemul nostru solar face parte din ceea ce numim Univers.
Ei bine, daca tot iti pare ciudat acest lucru, iti zic ca nu ar trebui - e nevoie sa intelegi ca oamenii fac parte din planeta iar planeta din Univers, deci, tot ce se intampla in fiecare coltisor al acestui univers se intampla si oamenilor pe un anumit nivel.<!--more-->

Acum poti spune ca e nebunie pura ce am zis mai sus -  mai gandeste-te inainte de a te pronunta.
Oricat de incredibil ar parea - vreau sa-ti spun ca daca noi oamenii ne vom mentine corpul fizic intr-un anumit fel, vom putea deveni constienti de schimbarile subtile care se produc pe planeta si in cosmos.



Acum ca am clarificat cate ceva putem intelege cu usurinta ca viata este un joc alcatuit din doar 5 ingrediente - pamantul, apa, focul, aerul, eterul (acei compusi chimici organici).

Poate ca te intrebi de ce e nevoie sa vorbim despre toate astea - pe cand intrebarea este "mister sau concluzie"?
Trebuia sa vorbim despre acest lucru pentru ca nu putem merge mai departe fara a clarifica acest lucru foarte important.

Deci, viata sau existenta este un dans jucat intre doua lumi, lumea vazuta si cea nevazuta. Vezi cum usor, usor incepem sa ne apropiem de ceea ce ne intereseaza.
Daca deja stim ca manifestarea vietii este jucata de catre doua lumi, ne este foarte usor sa intelegem ca atata timp cat exista doua principii, vorbim deja de o multiplicare. Daca ar exista doar un singur lucru nu am mai putea vorbi despre o existenta - totul incepe doar atunci cand apare dualitatea.

In acelasi sens, tot ce stim despre aceasta viata sau lume, incluzandu-ne si pe noi insine, sunt acele informatii pe care le-am acumulat prin intermediul celor cinci organe ale simturilor: vazul, auzul, mirosul, gustul, atingerea. Dar, daca vom fi cu adevarat interesati sa cunoastem viata in toata profunzimea si in toate dimensiunile ei, atunci va trebuie sa privim mai mult in interior decat la exterior. Trebuie sa privim sursa vietii mai indeaproape pentru a receptiona mesajul.

Tragand invataturi din aceste concepte putem merge mai departe pentru a analiza si misterul sau concluzia - daca ar exista vre-o ceva care sa te multumeasca pe deplin. :)

Multi trag concluzii in ceea ce priveste viata, sau adevarul existentei. Bine ar fi sa nu ne grabim sa tragem vreodata concluzii pe niciun plan sau aspect alt vietii. Atunci cand vom trage concluzii tot adevarul poate sa ne alunece printre degete. Concluzia nu poate fi trasa cand vine vorba despre viata, acest proces este unul infinit si/sau unul plin de mister.

Nu ai nevoie de o concluzie asupra vietii sau o definitie al acestui proces - viata este plina de diversificatie de aceea nu exista o concluzie - misterul este viata si invers.
Cu cat analizezi mai mult un adevar cu atat mai mult te indepartezi de orice concluzie privind acel adevar. Viata devine din ce in ce mai misterioasa cand incepi sa tragi concluzii.
Viata nu poate fi inteleasa cu intelectul limitat, noi suntem una cu ea. Cand incepi sa intelegi si sa realizezi ca fiecare atom, pietricica sau oricare forma de viata de la cea mai mica la cea mai mare sunt de nepatruns cu mintea.

Chiar de s-ar studia o viata intreaga, tot nu s-ar intelege pe deplin o frunza, un elefant, o furnica sau un atom. Dar ce sa mai zicem de o molecula de ADN. Tot ceea ce nu se poate intelege este intr-o stare de existenta mai inalta decat cei care vor incerca sa le studieze.
Daca se va intelege acest lucru se va putea ajunge la dizolvarea in insasi viata, existenta.

Intrebarea "mister sau concluzie" poate ca nu ar trebui pusa vreodata, deoarece atunci cand se vorbeste despre "procesul vietii si existenta", nu trebuie sa apara intrebarea "de ce".
Cum am zis de la inceput, intrebarea asta apare fie din plictiseala fie pentru a creste putin in cunoastere.
Dar atunci cand esti fericit si plin de bucurie - nu apare niciodata aceasta intrebare, nu?
Nu apare pentru ca scopul si sensul total al vietii este sa traiesti fiecare clipa din plin - dar fii atent, sa traiesti din plin asta nu inseamna ca trebuie sa petreci noapte de noapte chefuind. :)

Sa traiesti din plin inseamna sa fii prezent in orice clipa din viata ta. Sa constientizezi fiecare clipa cu bucurie si fericire. Sa experimentezi viata pe deplin pana la cele mai inalte culmi. Si cu siguranta ca atunci cand vei avea parte de o asemenea experienta - aceste intrebari, sau precum "sensul vietii" nu vor putea sa apara, pentru ca asta nu e felul existentei de a fi. :)

Dar, daca vom privi din punct de vedere logic aceasta intrebare, atunci ea este pe deplin corecta - "exist pe acest pamant care este scopul?".

Si raspunsuri sunt infinite - dar e atat de simplu sa identifici ceea ce este adevarat si autentic pentru tine, ceea ce ai experimentat sau experimentezi, acesta e si scopul.

Sunt multe presupuneri si prezumtii in ceea ce priveste scopul vietii unui om - in mare parte unele sunt halucinatorii, nu voi da exemple. In clipa cand faci presupuneri care nu sunt in experienta ta, atunci creezi ceva halucinant atat pentru tine cat si pentru celalalt.
Imaginatia oamenilor este atat de puternica si mare incat poate sa-ti creeze impresia ca se petrece chiar atunci acel ceva.

Sa zicem ca te afli la cinema si privesti un film in 3D - ai ochelarii pusi si esti aprofundat in film, vei avea impresia ca te afli acolo, nu? Dar de fapt te afli pe un scaun intr-o sala. :)
Iata de ce, imaginatia, gandul, emotia - sunt doar niste instrumente care asfalteaza calea sa zic asa - dar nicidecum nu o realitate care te va duce acolo.

Sa zicem ca vrei sa mergi in calatorie undeva - stai si te gandesti ca vrei si depui gandul si emotia - dar daca nu vei cumpara biletul atunci nu vei pleca, nu?
Gandul si emotia doar motiveaza individul sa faca un lucru - ele nu sunt lucrurile reale.

Atunci cand se acorda prea mare importanta gandurilor si emotiilor, acel lucru parea ca este real - mult mai real decat adevarul. Ceea ce se gandeste este mult mai real decat adevarul care se afla in jur, nu?
Poate ca asta si este problema actuala. Gandurile si emotiile au devenit o realitate mai mare decat insasi realitatea.
Ca sa dau un exemplu ar fi ceva de genul - vrei sa mergi in calatorie la Paris si te urci pe indicatorul care arata spre Paris si crezi ca esti acolo - iata de ce gandul e ca si acel indicator, el iti arata directia, dar nu te poate duce acolo daca nu ti-ai cumparat biletul. :)

Gandind prea mult putem pierde procesul vietii ce se intampla mereu acum -  chiar in aceste clipe cel mai important lucru care se petrece este viata insasi si in nici un caz gandurile senzationale, emotiile relatiilor de iubire, planificari, manifestari legate de business-ul tau sau alte activitati care le-ai creat in jurul tau. Toate acestea le putem compara cu niste infrumusetari sau niste accesorii la o rochie. Stii, cu cat pui mai multe accesorii la o rochie nu vei mai vedea rochia. Este acelasi lucru si in viata - tot ce a fost creat adaugator incurca la realizarea si perceperea lucrurilor fundamentale.

Desi, pentru multi, experienta lor inseamna tot ceea ce pot acumula prin lucrurile materiale - case, masini, bani, business-uri si altelea.

<strong>Iar pentru altii, experienta lor inseamna acele clipe traite din plin sau altfel spus traiesc prezentul asa cum este el - nu se gandesc la ziua de ieri sau la cea de maine, de fapt acesta e si secretul de a trai clipa sau prezentul. :)</strong>

In linii generale, e adevarat ca atunci cand Creatorul creeaza ceva o face cu un scop, cu un scop ne-a Creat si pe noi Creatorul - tot El ne-a dat libertatea de a alege, iata de ce poti alege orice.
Viata si experienta vibreaza mereu in tine chiar acum, si iarasi, nu este vorba de corp, emotii, ganduri sau minte - ceea ce pulseaza este ceea ce trebuie sa constientizezi. :)

Atunci cand totul pulseaza, orice poate sa aiba un scop sau un sens. In orice clipa daca realizezi acest lucru totul poate excela in tine de bucurie si vei putea privi totul cu cea mai mare iubire. :)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Compunere Vara 2022 :)

La școală cel mai mult iubeam compunerile pentru Vară! Așa că. Felicitări călduroase cu sosirea Verii!  Ce grijulie - nu e nevoie să o căută...